Blog

6 tips voor een optimale presentatie als je je huis gaat verkopen

Je hebt je droomhuis gevonden en je wilt verhuizen!

Hoe kun je het beste uit de verkoop van je eigen woning halen?

Verkoopstyling in combinatie met goede woningfotografie biedt uitkomst. Het is dé manier om de woning optimaal te presenteren zodat deze er uit springt op de woningsites.

De eerste indruk
Je woning krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. 90% van de kijkers besluit in de eerste minuut al (onbewust) om een huis wel of niet te kopen. ‘Een goed gevoel’ speelt hierbij een heel belangrijke rol. De eerste indruk van je huis verdient dus heel veel aandacht.

We geven je hieronder 6 stylingtips waarmee je woning positief opvalt op de woningsites en tijdens de bezichtigingen.

Houd je huis neutraal
De koper is op zoek naar een woning waar hij zijn “thuis” van wil maken, niet naar het huis van iemand anders dat hij misschien wil kopen. Presenteer je huis daarom zo neutraal mogelijk. Pak persoonlijke spullen alvast in en vervang accessoires met felle kleuren of drukke prints. Laat de kijkers zich focussen op de mogelijkheden van de woning en laat ze dromen over hoe het zou zijn wanneer zij er zouden wonen. Zorg dat de pluspunten van jouw woning opvallen en voorkom dat ze afgeleid worden door de inrichting. Ruim goed op en schilder de wanden in lichte, neutrale kleuren.

Duidelijke functie van de ruimtes
Geef iedere ruimte in huis een duidelijke functie zodat kopers de mogelijkheden van een ruimte zien. Maak van een rommelzolder of rommelkamer een extra slaapkamer door er een bed te maken. (Van de ingepakte verhuisdozen of een opblaasbaar luchtbed met een sprei en een mooie voetensprei erover en wat kussens maken we al een bed!). Zo lijkt het huis opeens meer ‘functionele’ ruimtes te hebben!

Creëer ruimte
Kopers willen vaak een groter huis dan het huis waar ze vandaan komen. Zorg daarom dat je de ruimte in je woning goed laat zien. Laat een paar grote basismeubels staan en haal de rest zoveel mogelijk weg. Benadruk de pluspunten die jouw woning uniek maken zoals een schouw of openslaande deuren naar de tuin. Zorg er daarnaast voor dat er genoeg ruimte is om door je huis te lopen.

Opgeruimd en schoon!
Ruim alle overbodige spullen in huis op en wees hierbij kritisch. Hoe minder spullen, hoe beter. Laat alleen de dagelijkse gebruiksvoorwerpen staan en doe de rest in manden, dozen en bakken. Ruim kasten en bergruimtes ook goed op zodat je ruimte maakt om de dozen en manden te plaatsen tijdens de bezichtigingen. Schakel buren en familie in en informeer of je daar wat dozen kwijt kan tijdens het verkoopproces. Je kunt ook tijdelijk een opslagruimte huren. Denk ook aan jassen en schoenen in de hal, overbodige cd’s en boeken in de woonkamer, dode planten in de tuin, knuffels en speelgoed van de kinderen.
Het is belangrijk dat je huis brandschoon is. Met name de keuken en badkamer kunnen niet schoon genoeg zijn. Denk aan een hotel waarin iedereen meteen in de badkamer kijkt of die wel schoon is. Een frisse geur in de badkamer en in de keuken geeft een schoon gevoel. Pak schimmel- en vochtplekken grondig aan.

Verlichting en sfeer
Zorg voor zoveel mogelijk licht in huis. Open de gordijnen en gebruik lichte kleuren op de muren: deze weerkaatsen het licht waardoor een ruimte groter lijkt. Verlicht ook donkere hoekjes in huis; sfeerverlichting brengt gezelligheid en sfeer.
Reparatie van achterstallig onderhoud
Mensen hebben het vaak druk met werk en gezin en kopen het liefst een huis waar niet veel meer aan hoeft te gebeuren. Afgebladderde verf, waterschade, loszittende plinten, lekkende kranen of piepende deuren kunnen (wellicht onterecht) het gevoel geven dat er nog veel gedaan moet worden. Zorg er daarom voor dat er geen achterstallig onderhoud is zodat kopers hier niet “doorheen” hoeven te kijken.